IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайският премиер започва европейска обиколка

Очаква се основна тема на разговорите да бъде световната криза в икономиката - област, в която отношенията между Китай и ЕС са обтегнати от години

09:42 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайският премиер започва европейска обиколка

Китайският премиер Уън Дзябао започва днес обиколка из Европа, предаде АФП. Тя включва посещения в централата на Европейската комисия в Брюксел и в четири държави.

Очаква се основна тема на разговорите да бъде световната криза в икономиката - област, в която отношенията между Китай и ЕС са обтегнати от години.

Обиколката на китайския премиер в Европа е израз на желанието на страната му да работи за координиран отговор на кризата, която засегна азиатския гигант под формата на обезпокоително намаляване на растежа на третата икономика в света.

През 2008 г. той за първи път от шест години падна под 10%, достигайки 9 на сто.

Първата чуждестранна обиколка на Уън Дзябао през годината ще го отведе последователно в Швейцария, Германия, Белгия, Испания и Великобритания.

В Швейцария, където пристига днес, той ще бъде сред почетните гости на Световния икономически форум, на който ще произнесе реч утре. Китайският гост ще разговаря с президента Ханс-Рудолф Мерц и с неколцина министри.

В Брюксел в петък китайският премиер ще подпише с Европейската комисия десетина споразумения за сътрудничество в различни области: за сътрудничество в гражданската авиация и митническия контрол, за борба с наркотрафика, фалшифицирането на пари и документи и незаконната търговия с дървен материал, за безопасни условия на труд и за образователен обмен.

Китайският премиер няма да посети Франция, отношенията с която се обтегнаха след срещата през декември на нейния президент Никола Саркози с тибетския духовен водач Далай лама, отбелязва АФП. Пекин приема Далай лама като сепаратист, който иска да се отдели китайската територия Тибет. Китай обаче предприе постъпки за помирение с Париж миналата година, когато обяви, че е готов да работи за подобряване на двустранните отношения.

Уън Дзябао ще бъде придружен от голяма делегация, включваща пет-шест министри - на външните работи, финансите, търговията и опазването на околната среда, както и бизнесмени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още