IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Волатилна сесия в САЩ в „черен понеделник” за трудовия пазар

Само за един ден бяха обявени планове за съкращаване на около 50 хил. работни места в страната

23:32 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Волатилна сесия в САЩ в „черен понеделник” за трудовия пазар

Борсовата търговия в САЩ в понеделник започна позитивно, повлияна от оптимизма, с който приключи сесията на европейските пазари. Настроенията обаче бяха помрачени от множеството данни от американските компании за предвидени съкращения на персонал, което накара щатски медии и пазарни наблюдатели да определят 26 януари като „черен понеделник” за трудовия пазар в страната.

На няколко пъти основните индекси преминаваха ту на отрицателна, ту на положителна територия и в края на търговията отбелязаха малки печалби. Повишението при Dow Jones Industrial Average бе 0,5% до 8116,03 пункта, Nasdaq напредна с 0,8% до 1489,46 пункта, а S&P 500 нарасна до 836,57 пункта, или покачване с 0,6 на сто.

С обявените планове за съкращаване на около 50 хил. работни места от американски компании и чужди фирми в страната, трудовият пазар понесе най-тежкия удар за един ден от началото на годината. От 1-ви януари насам предвидените съкращения вече наброяват 128 600.

Сред компаниите, които съобщиха за мащабни програми за освобождаване на служители, се наредиха Caterpillar, General Motors, Sprint Nextel, Home Depot, Pfizer и др.

Предвид новите данни е възможно загубените работни места през януари да са над 500 хил., което ще е третият пореден месец, в който икономиката губи над 500 хил. работни позиции и четвърти месец със загуби над 400 хил. Това ще е първото подобно плачевно постижение от началото на статистиката през 1929 г., коментира пред MarketWatch Дан Грийнхаус от анализаторската и инвестиционна група Miller Tabak & Co.

След края на месеца се очаква загубите на работни места в страната през последните 13 месеца да достигнат 3,089 млн. Така ще бъде задминат предишният рекорд в това отношение – загубените 2,838 млн. позиции за 17 поредни месеца на спад на трудовия пазар, отбелязан от август 1981 г. до декември 1982 г.

Съкращенията често са индикатор за това какво се случва с икономиката. Според анализатори е ясно, че компаниите, които уволняват персонала си, не смятат, че подобряването на икономическите условия е близо.

Изправен пред лавината от съобщения за съкращения американският президент Барак Обама призова за по-бързи действия по приемането на новия спасителен план за икономиката на стойност 800 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още