IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Caterpillar уволнява 20 хил. служители

Най-големият производител на булдозери и земекопни машини в света свива производството заради рецесията

16:03 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Caterpillar уволнява 20 хил. служители

Американската компания Caterpillar, която е най-големият играч в сектора на тежкото машиностроене за изкопни дейности и булдозери в света, обяви, че ще съкрати 20 хил. служители в борбата си с пониженото търсене на продуктите си заради глобалната рецесия.

Работата си ще загубят около 8 хил. служители на граждански договор и около 12 хил. от постоянно заетия персонал, включително мениджъри и високопоставени служители. Заради проблемите на компанията анализатори предупреждават още, че печалбата може да възлезе на около 2,50 долара за акция, съобщава Bloomberg.

Броят на служителите, за които е обявено, че ще бъдат съкратени включва в себе си и по-рано обявени намерения за намаляване на персонала, заявява говорителят на компанията Джим Дъган. Несигурността относно дълбочината и продължителността на рецесията в САЩ е накарала Caterpillar да разработи план за съкращаване на разходите, който да отговаря на спад в продажбите от 25 на сто.

През последното тримесечие на 2008 година компанията е отчела печалба от 661 млн. долара (1,08 долара на акция), след като година по-рано положителният резултат е възлязал на 975 млн. долара. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за по-висока печалба от 1,30 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още