IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аерофлот поема управлението на унгарската Malev

Сделката носи за Аерофлот не толкова финансови облаги, а е възможност за навлизане на европейския авиопазар

16:10 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Аерофлот поема управлението на унгарската Malev

Аерофлот официално поема управлението на унгарската авиокомпания Malev, съобщава вестник „Комерсант”. Това стана възможно след подписаното вчера споразумение между руската държавна банка ВЭБ (Банка за развитие и външноикономическа дейност) и руския бизнесмен Борис Абрамович. Абрамович държи 49,5% от акциите на компанията Airbridge Zrt, която притежава 99% от капитала на Malev. По неофициална информация останалата част от акциите на Airbridge Zrt е собственост на унгарски структури, свързани с Абрамович. 

При официалното подписване в Будапеща на споразумението, което е уговорено на правителствено равнище, от ВЭБ са представили Аерофлот като свой стратегически партньор при сделката, който ще поеме управлението на унгарската авиокомпания. От Аерофлот са съобщили, че възнамеряват Malev да лети и до нови дестинации на територията на Русия и Китай.

Достигнатите договорености ще позволят на Malev да запази своя статус на превозвач от ЕС, независимо от фактическото й притежание индиректно от руски компании, коментират от унгарска страна.

Дали ще бъде сменен мениджмънтът на Malev се очаква да стане ясно още тази седмица. На новото ръководство на авиокомпанията ще се наложи да решава сложната задача по излизане на превозвача от кризата, тъй като след приватизацията си компанията още не е излязла финансово на нула и дълговете й са около 150 млн. долара, а загубите за 2007 г. - над 80 млн. долара.

Според руски експерти сделката носи за Аерофлот не толкова финансови облаги, а е възможност за навлизане на европейския авиопазар. В тази връзка, според запознати, може да намалее интересът на Аерофлот към придобиването на чешката CSA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още