IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ подготвя нова редукция на прогнозата за глобален ръст

Очаква се понижение на очакванията както за развитите, така и за развиващите се държави

12:05 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ подготвя нова редукция на прогнозата за глобален ръст

Анализаторите на Международният валутен фонд (МВФ) ще оповестят ново понижение на очакванията си за глобалния икономически ръст тази година, сочат очакванията на FT. Новите прогнози щели да съдържат понижени оценки на растежа както в развитите, така и в развиващите се страни.

Вчера Аксел Бертух-Самюелс, който е заместник на отдела за капиталови пазари на МВФ, заяви, че прогнозата за глобалния растеж ще бъде редуцирана до 1-1,5 на сто от сегашната й стойност от 2,2 на сто. До момента обаче от МВФ отказват да дадат потвърждение на това.

Ръководителят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви преди седмица, че фондът значително ще промени прогнозите си в посока надолу с оглед негативните новини около състоянието на икономиките и проблемите на финансовите пазари.

Според Кан фондът ще продължи да помага на страните, които имат нужда от това, особено на тези които са в Латинска Америка. Мнението на ръководителя на институцията е, че там има държави, намиращи се „на ръба“.

До момента МВФ е предоставил около 50 млрд. долара помощи заради кризата, като отпуснатите средства са около една четвърт от ресурсите, които са на разположение за спешно и кризисни кредитиране.

През ноември МВФ публикува прогноза за ръст на световната икономика от 2,2 на сто, което пък беше с 0,8 процентни пункта под обявените месец по-рано очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още