IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните фючърси отчитат понижения

Увеличават се притесненията, че рецесията ще принуди развитите държави да намалят потреблението си на суровини

10:30 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролните фючърси отчитат понижения

Петролните фючърси отчитат понижения днес на фона на увеличаващите се притеснения на пазарните участници, че рецесията ще принуди развитите държави да намалят потреблението си на суровини.

Националната асоциация по бизнес икономика на САЩ съобщи, че през четвъртото тримесечие на 2008 година бизнес климатът в САЩ е бил най-лош от 27 години насам. По-късно днес пък трябва да бъде публикуван индексът на водещите икономически индикатори в страната, като според анкета на Bloomberg, очакванията на анализаторите са той да се понижи до петгодишно дъно.

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през март отчитат спад от 1,8% до 45,65 долара за барел. Сортът Брент пък регистрира понижение от 2,2% до 47,29 долара за барел на борсата в Лондон към момента.

В края на декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) взе решение за намаляване на производствените квоти в опит да спре резкия спад в цените на „черното злато“. Петролът се понижи с близо 70% от рекорда си през юли 2008 г. на ниво от 147 долара за барел.

По-късно тази седмица се очаква да бъдат публикувани данните за БВП на САЩ за последното тримесечие на миналата година . Очакванията са свиване на икономиката с 5,5% за тримесечието, което ще е най-силният спад за последните 26 години.

Междувременно експертите от Белия дом се опитват до средата на февруари да пуснат в действие планът на Барак Обама на стойност 825 млрд. долара, който има за цел да запази или осигури около 4 млн. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още