IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ING губи 1 млрд. евро и уволнява 7 хил. служители

Холандският банков гигант сменя изпълнителния си директор, ще търси и държавни гаранции за рисковите си активи

10:00 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ING губи 1 млрд. евро и уволнява 7 хил. служители

Холандската финансова група ING отчита загуба от 1 млрд. евро за 2008 година, което води до смяна на изпълнителния директор на компанията, става ясно от официално съобщение на институцията. Освен това се предвижда съкращаването на 7 хил. служители и обръщане за помощ към държавата, която да гарантира рисковите активи.

След описаното като „най-тежко за фондовите и кредитните пазари тримесечие от повече от половин век“ от ING съобщават, че през последните три месеца на 2008 година са регистрирали загуба от 3,3 млрд. евро, 2 млрд. от които са дошли заради портфейла от структурирани продукти, съобщава Ройтерс.

Заради негативните резултати ще бъдат освободени 7 хил. от общо заетите по света 130 хил. служители на компанията. Освен това ING ще се обърне за помощ към холандското правителство, което ще поеме голяма част от рисковите активи, обезпечени с ипотеки.

Очаква се правителството да поеме риска върху портфейла срещу отстъпка от 10 на сто спрямо номинала на инструментите, както и да получи 80 на сто от генерирания от портфейла кеш.

Слабите резултати на ING водят и до смяна на изпълнителния директор на компанията Майкъл Тилмант, който ще бъде заместен от председателя на Борда на директорите Ян Хомен.

Новините за ING са второто разочарование за холандската икономика от днес, след като по-рано най-големият производител на битова електротехника в Европа – Philips, обяви първа загуба за последните близо шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още