IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BNP Paribas със загуба от 1,4 млрд. евро

Последното тримесечие на годината е довело до свиване на печалбата за годината до 3 млрд. евро

09:38 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
BNP Paribas със загуба от 1,4 млрд. евро

Най-голямата по пазарна капитализация банка във Франция – BNP Paribas, е отчела загуба от около 1,4 млрд. евро през последното тримесечие на 2008 година. Като основна причина за това от финансовата институция изтъкват силните спадове на фондовите и стоковите борси, които са довели до загуба от инвестиционна дейност.

За същия период на 2007 година френският банков гигант отчете печалба от 1,01 млрд. евро, припомня Bloomberg. Негативният резултат от последното тримесечие на годината е довел до свиване на годишната печалба на BNP Paribas до около 3 млрд. евро.

Инвестиционната дейност на банката е довела до загуби преди данъци в размер на 2 млрд. евро през последните три месеца на годината. „Четвъртото тримесечие беше белязано от изключително остри движения на капиталовите пазари, особено на фондовите борси“, се казва в официалното съобщение на банката.

Очаква се BNP Paribas да получи от френското правителство помощ в размер на 2,55 млрд. евро от втората операция по подпомагане на финансовия сектор. Тя беше одобрена миналата седмица от президента Никола Саркози, който прие отпускането на още 10,5 млрд. евро на водещите банки в страната срещу придобиването на привилегировани акции.

Днес стана ясно още, че две от водещите банки във Франция - Credit Agricole и Societe Generale ще обединят поделенията си за управление на активи в ново, общо дружество. Така двете институции очакват да създат четвъртото по големина управляващо дружество с активи за над 600 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 22.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още