IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от щатските компании с по-лоши резултати от очакваното

Очаква се голяма волатилност на Wall Street

14:15 | 24.01.09 г.
Половината от щатските компании с по-лоши резултати от очакваното

50 от общо 92 компании от базата на американския широк индекс Standard & Poors 500, които до момента са предали финансови отчети, регистрираха по-слаби финансови резултати от очакванията на анализаторите, съобщи АП.

Въпреки че сезонът на отчетите е в своята ранна фаза, то на Wall Street се засилват опасенията, че корпоративна Америка ще продължи с разочароващите анонси, което ще засили волатилността на фондовата борса – един от основните рискови измерители на пазара на акции.

От края на ноември до началото на януари пазарът на акции възстанови част от загубите преди това, добавяйки близо 25%, тъй като инвеститорите вярваха, че финансовите резултати, колкото и лоши да бъдат, са калкулирани в цените.

Последните корпоративни финансови резултати обаче се оказаха по-изненадващи, отколкото анализаторите предполагаха, като самите компании признаха неспособността си да прогнозират какви ще бъдат отчетите им в близкото бъдеще.

Липсата на кредитиране на частния сектор и физическите лица от страна на банките затруднява нефинансовите компании да прогнозират каквито и да е резултати.

От друга страна, голяма част от финансовите доклади са на финасови институции, а именно те са в основата на финансовата криза, която прерастна в икономическа. Затова Wall Street, на настоящия етап, изпитва трудности да очертае общата картина на икономическото състояние на страната, пише АП.

Натрупаната печалба от 25% за S&P от края на ноември, към днешна дата, е стопена до 11%, в резултат на несигурността относно краткосрочните перспективи пред американската икономика, тъй като анализаторите не намират основа, на която да базират оценките си за компаниите.

Очакванията на анализаторите са ръстът на печалбите на компаниите от състава на S&P 500 да се свие за шесто поредно тримесечие. 56% от тези, които обявиха финансови резултати за четвъртото тримесечие на миналата година, отчитат спад на продажбите на годишна база.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още