IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети фалит на американска банка от началото на годината

Размерът на банката е относително малък – тя притежава активи за 803 млн. долара и депозити за 676 млн. долара

12:31 | 24.01.09 г.
Трети фалит на американска банка от началото на годината

Властите в САЩ затвориха базираната в Калифорния First Centennial Bank of Redlands, с която броят на фалитите в страната нарасна до 3 от началото на годината.

Размерът на банката е относително малък – тя притежава активи за 803 млн. долара и депозити за 676 млн. долара.

Причината за фалита на банката е задълбочаващата се икономическа криза и нарастващия брой домакинства, които не могат да изплащат ипотеките си.

Миналата година щатският регулатор - Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), затвори 25 банки, най-много от 1993 година насам.

Най-големият фалит на финансова институция в историята на САЩ бе на Washington Mutual, която бе продадена на 25 септември миналата година на JPMorgan, след като клиенти на банката изтеглиха 16,7 млрд. долара депозити за по-малко от две седмици.

По данни на Блумбърг, FDIC регулира 8 384 финансови институции с активи от 13,6 млрд. долара и застрахова депозити до максимален размер 250 000 долара на депозит.

През третото тримесечие на миналата година FDIC е класифицирала 171 банки като “проблемни” или с 46 на сто повече от второто тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още