IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оставка на премиера и предсрочни избори в Исландия

Настроенията в страната клонят към лява партия, чието евентуално идване на власт вероятно коренно ще промени икономическата политика

20:26 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оставка на премиера и предсрочни избори в Исландия

Исландският премиер Геир Хаарде е подал оставка заради здравни проблеми и обяви провеждането на предсрочни избори през май - две години преди датата, за която са насрочени избори. Това може да доведе до рязка промяна в дясното управление на страната след 20 години на експерименти със свободната пазарна икономика, коментира Financial Times.

Оставката на премиера идва на фона на най-сериозната криза в модерната история на страната, която доведе до силно недоволство и протести с искания за предсрочни избори. Очаква се икономиката да се свие с 10 на сто през тази година след колапса на банковата система на Исландия през 2008 г.

Страната беше принудена да се обърне към Международния валутен фонд и съседните страни за помощ. От фонда й наложиха да въведе серия от финансови и структурни реформи.

Оставката на Хаарде и решението за предсрочни избори може да предизвика значителна несигурност относно политическото бъдеще на страната, което пък от своя страна ще окаже влияние върху стабилността на кроната.

Според последни проучвания на общественото мнение лявата партия Left-Green Movement ще победи на изборите, ако те се проведат сега, с 28,5 на сто от гласовете спрямо 24,3 на сто за Партията на независимостта на Хаарде и 17 на сто за социалдемократите.

Партията Left-Green Movement, която е против дейността на големите компании и за защита на околната среда, е предпочитана заради рязкото повишение на антикапиталистическите настроения в Исландия вследствие на кризата.

Хората изразяват по този начин силното си недоволство от групата млади бизнесмени, оглавили корпоративната експанзия на Исландия в чужбина и смятани сега за символ на начините, по които страната е загубила връзката с по-скромното си икономическо минало.

Именно партията на Хаарде въведе политика, която позволи на тези предприемачи да просперират, заедно обаче с голяма част от останалото население, което забогатя от спекулации с недвижими имоти.

Ценностите на Left-Green Movement са съвсем различни и ако партията наистина спечели изборите през май, Исландия ще бъде подложена на съвсем нов политически курс.

В позицията на партията се казва, че “всички природни ресурси трябва да бъдат обществена собственост и да се използват, без да се намаляват“. Тя също така „отхвърля по-нататъшното строителство на електрически централи за нуждите на замърсяващи околната среда големи индустрии“. Това би означавало край на алуминиевата промишленост в Исландия, която е много важен източник на приходи.

Отношенията на Исландия с другите страни също биха претърпели промяна, тъй като от лявото движение заявяват, че ще „се борят за независима чуждестранна политика, която поддържа суверенитета на Исландия“ и „се противопоставят на участието във военни организации като НАТО“.

Тази несигурност няма да допринесе за успокояването на международните пазари, които все още са внимателни по отношение на кроната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още