IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Писна ли ви от кризата? Може да пробвате с работа в Антарктида

Британският оператор на научни центрове на ледения континент предлага работа за две години и половина

10:30 | 24.01.09 г.
Писна ли ви от кризата? Може да пробвате с работа в Антарктида

Ако искате да избягате от финансовата криза, може да кандидатствате за работа на единствения континент без банки – Антарктида, като срокът на назначение е две години и половина. Повечето учени и други изследователи посещават Антарктида през лятото, но британският оператор на научни центрове British Antarctic Survey е сред малкото работодатели на ледения континент, които предлагат няколко работни места.

„Икономиката на други места върви надолу... сега е добро време да се махнеш от всичко“, казва пред Ройтерс 24-годишната Тери Сустер от ЮАР, която е пристигнала в базата Ротера в края на 2008 и работи като морски помощник и гмуркач. По план тя трябва да напусне континента през 2011 г.

Много от хората, които остават дълго тук, казват, че им харесва да работят в Антарктика заради дивата природа като пингвини и китове и постоянно променящата се гледка към залив, пълен с айсберги. Те обаче трябва да се справят с раздялата със семейство и приятели за две дълги студени зими.

„Плашещо е“, казва Джон Уидърс, ръководител на Ротера, който е прекарал зимите на 2003 и 2004 в базата. Първоначално се е записал за 18 месеца, но толкова му харесало, че удължил престоя си.

На фона на рецесията, която настъпи в много места по света, моментът може да се окаже подходящ за работа в Антарктида, където хората спестяват по-голямата част от заплатите си, пише агенцията.

Тук банкомат има в една американска база, а най-близките банки са в Чили.

Годишните заплати в Ротера почват от около 20 хил. паунда, като са включени храна и жилище.

„Ще си направим депозити за жилище, когато се върнем, а в идеалния вариант цените вече ще са достъпни“, казва 25-годишната Мелиса Ленгридж, морски биолог от Австралия.

Около 100 души живеят в Ротера през лятото и 20 през зимата.

„Може и да не няма търговски центрове или кина, но пък може да се катерите по лед и да се разхождате в планината“, казва Ленгридж.

Повечето хора, които решават да останат дълго, са неангажирани. По време на престоя някои решават, че не могат да изкарат 2 години и половина и се отказват. Други пък се сключвали брак с колега, когото са срещнали в базата. Мнозина научават нови умения в малката група, която включва хора с различни професии от водопроводчици до доктори.

В базата има безплатен интернет достъп, компютри, дартс, билярд и филмотека, но няма телевизия. „Не играйте билярд срещу тези, които остават и през зимата – твърде добри са“, съветва Уидърс посетителите.

Наскоро стана популярно друго предложение за нестандартна работа - работа-мечта на тропически остров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още