IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ING: Кредитният рейтинг на Франция е под въпрос

Кредитната криза застрашава оценката на дълга на втората по големина икономика от еврозоната

16:33 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ING: Кредитният рейтинг на Франция е под въпрос

Кредитният рейтинг на френския държавен дълг може да бъде поставен под заплаха с оглед задълбочаващата се икономическа криза, която понижава приходите от данъци и принуждав страната да набира заеми, смятат анализаторите на ING.

„Не казвам, че Франция може да бъде с понижен рейтинг, но нивата на задлъжнялост поставят оценката в опасност. Рейтингът ААА е под натиск“, смята Падрак Гарви от холандската финансова институция, цитиран от Bloomberg.

Преди седмица рейтинговата агенция S&P потвърди рейтинга от ААА на страната, давайки й „стабилна“ перспектива. Разходите за пакетите от икономически стимули обаче увеличават бюджетния дефицит в цялата еврозона, подклаждайки опасения, че страните от региона могат да срещнат затруднения с изплащането на задълженията си.

През последните дни S&P понижи рейтинга на държавния дълг на Испания от ААА на АА+, за Гърция оценката бе смъкната от А на А-, а на Португалия – от А+ на АА-.

Правителството на Франция увеличи прогнозата си за размера на бюджетния дефицит за трети път през последните два и половина месеца, като актуалните очаквания са той да достигне 4,4 на сто през 2009 година. Прогнозите на Европейската комисия са още по-негативни, като се очаква съотношението да се увеличи на 5,4 на сто.

Опасения от проблеми се наблюдават и на пазара на държавни ценни книжа. Премията, която инвеститорите изискват при покупка на френски правителствени облигации с десет годишен матуритет спрямо цената на немските ценни книжа със същия срок скочи до 57 базисни пункта в срята, което е най-високото ниво от въведжането на еврото преди десет години до сега.

Днес тази разлика е 55 базисни пункта, а през последното десетилетие средният размер на премията е бил едва 8 базисни пункта.

Ситуацията на пазара на държавни облигации и нарастващата разлика между оценките на правителствения дълг на страните от еврозоната поставят под въпрос нейната стабилност и подкопават един от основните принципи при създаването й - търсенето на икономическа конвергенция между отделните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още