IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Либия иска да национализира чуждите петролни компании

Страната може да се отклони от квотите за добив, определени от ОПЕК, тъй като разчита в голяма степен на приходите от петрол

16:29 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
И Либия иска да национализира чуждите петролни компании

Либия и някои други страни износителки на петрол разглеждат възможността за национализация на чуждестранните петролни компании на фона на ниските цени на черното злато, е заявил либийският лидер Муамар Кадафи по време на разговор чрез спътникова връзка със студенти от американски университет, съобщава k2kapital.

Кадафи е отбелязал още, че Либия може да се отклони от квотите за добив, определени от ОПЕК, тъй като „постъпленията на страната в съществена степен зависят само от петрола” и цената от 44 долара за барел е „непоносимо ниска”.

Той не е уточнил как точно Либия няма да съблюдава нормите на ОПЕК в качеството си на член на организацията. От 1 януари Либия нареди на нефтените компании са съкратят добива с 270 хил. барела на денонощие.

Либийският лидер е изразил личното си убеждение, че петролът трябва да принадлежи на национални компании. В същото време той е подчертал, че национализацията би могла да се избегне, ако цените на петрола нараснат.

В състава на консорциума Oasis Group, работещ на територията на Либия, влизат либийската Libyan National Oil Corp, а също американските ConocoPhillips, Hess Corp и Marathon.

През последните дни в либийски медии, близки до правителството, е имало открити призиви за национализация на всички чуждестранни петролни компании. Мотивите за това са, че национализацията ще позволи на Либия да се приспособи по-добре към настоящата икономическа ситуация в света, тъй като ще може ефективно да контролира добива си на нефт.

Действията на Кадафи напомнят тези на президента на Венецуела Уго Чавес, който през 2007 г. национализира петролните компании в страната. Тогава в редовното си радио обръщение към нацията Чавес заяви, че приватизацията в петролния сектор е приключила и суровината вече принадлежи на всички жители на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още