IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Западни банки с инвестиции в ЦИЕ искат от ЕЦБ помощ за региона

Банкерите искат помощ от европейските институции за размразяване на кредитния пазар в Източна Европа

12:19 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Западни банки с инвестиции в ЦИЕ искат от ЕЦБ помощ за региона

Някои от водещите международни банки, които оперират в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), са задействали лобитата си в Европейския съюз и Европейската централна банка (ЕЦБ) за увеличаване на усилията по преодоляване на кредитната криза в региона, пише FT.

В групата на банките попадат австрийските Reiffeisen и Erste Bank, италианските UniCredit и Intesa Sanpaolo, френската Societe Generale, белгийската KBC, немската Bayern Landesbank, шведската Swedbank и гръцката EFG Eurobank.

Всички те искат действия за преодоляване на недостига на ликвидност и съживяване на кредитирането, като призовават Брюксел и ЕЦБ да окажат помощ както на пазарите на новите страни-членки на съюза, така и извън рамките на ЕС. Банкерите призовават действия срещу кризата да бъдат предприети дори в страни, които са доста далеч от влизане в ЕС като Сърбия и Украйна.

Херберт Степич, изпълнителен директор на Reiffeisen International, по чиято идея банките са обединили усилията си, е заявил, че помощта на западните държави е наложителна. „Много от нас са се борили в продължение на 50 години да откъснат тези страни от комунизма и сега, когато в региона има икономика на свободния пазар, ние не можем да ги оставим сами, при положение че там вилнее страшна буря“, смята той.

Според Степич разходите за евентуалната помощ щели да бъдат „относително ниски“ в сравнение с огромните суми, насочени за спасяване на големите западни банки. По негови данни брутният вътрешен продукт на бившите комунистически страни от Централна Европа е 740 млрд. евро, а в Югоизточна Европа е 270 млрд. евро. В сравнение с това само Австрия имала БВП от 290 млрд. евро.

Изявлението на Степич идва в средата на поредната седмица на турбуленции на финансовите пазари и влошаване на икономическите перспективи. По-рано тази седмица Европейската комисия обяви, че очаква спад на икономиката на ЕС с 1,8 на сто през 2009 година, докато Standart&Poor's намали кредитния рейтинг на нови две страни от еврозоната – Испания и Португалия.

Европейските институции вече изиграха значителна роля за стабилизацията на ситуацията в ЦИЕ. На Унгария беше отпуснат значителен кредит за подобряване на ликвидността, а в Латвия бяха вложени средства за предотвратяване на държавен банкрут, пише FT. Помощ беше отпусната и на Полша, която получи кредит за подкрепа на ликвидността.

Банките от групата, която издига исканията за намеса в ЦИЕ, смятат за нужно ЕЦБ и Брюксел да изяснят напълно въпроса дали са готови да подпомагат страните, които още не са членове на съюза. Степич не е пожелал да каже кои точно държави се визират в исканията, но сред тях били онези, които „имат голяма нужда от външно финансиране“ като Сърбия, Босна и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още