IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фламандия налива 2 млрд. евро в КВС

Белгийската компания ще получи кредит за успокяване на инвеститорите след масирани разпродажби на борсата

11:22 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фламандия налива 2 млрд. евро в КВС

Правителството на белгийската област Фламандия обяви, че ще инжектира 2 млрд. евро във финансовата и застрахователна група КВС, предава Ройтерс. Причината за този ход е опит за успокояване на инвеститорите след масираните разпродажби, на които бяха подложени акциите на компанията.

За последната седмица пазарната капитализация на КВС е паднала с около две трети. Новината беше приета с особен оптимизъм от пазарите и само за около 2 часа днес цената на акциите на групата скочи с 46 на сто до 10,92 евро за брой.

Помощта на фламандското правителство има за цел да помогне на KBC да задържи капиталовата си адекватност на ниво от 8 на сто. В официалното съобщение за новината се казва, че плащането на средствата ще бъде извършено преди края на първото тримесечие на 2009 година.

През последните три месеца на миналата година КВС отчете поредната си загуба, която доведе до отрицателен годишен резултат от 2,5 млрд. евро. Основна роля за това имаха обезценките на активи, като от баланса са били отписани 4 млрд. евро.

В края на миналата седмица акциите на КВС попаднаха под силен натиск, тъй като се появиха спекулации, че групата ще бъде принудена да отпише още активи заради кредитната криза. Това накара ръководството на компанията за пореден път да заяви консервативния си подход при търговията със структурирани инструменти, което обаче не донесе успокоение на пазара.

В България финансовата група притежава СИБанк АД и застрахователното дружество ДЗИ АД.

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още