IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха двама на смърт в Китай заради замърсеното с меламин сухо мляко

В резултат на консумацията на заразените храни са починали най-малко 6 деца

10:50 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Осъдиха двама на смърт в Китай заради замърсеното с меламин сухо мляко

Китайски съд определи смъртни присъди за двама човека по делото за отравяне на детски млечни храни с опасния химикал меламин, съобщават руски медии, позовавайки се на съобщение на китайската държавна агенция „Синхуа”.

Опасният химикал е бил прибавян в млечните смеси за повишаване на съдържанието на протеин.

Двамата наказани със смърт са висши служители от китайската компания, произвела и продала в периода август-септември 2008 г. над 900 т сухи млечни смеси, отровени с меламин, използвани при направата на детски храни.

Общо по делото под съдебна отговорност са привлечени 21 човека, четирима от които – от висшето ръководство на компанията. Извън двете смъртни присъди, един от подсъдимите е получил доживотна присъда, а останалите – по няколко години затвор.

В хода на следствието е установено, че в резултат на консумацията на заразените храни са починали най-малко 6 деца, а 294 хил. са били лекувани. Компанията, продала отровните сухи смеси е била принудена да плати като компенсация за починалите и за заплащането на медицинска помощ на пострадалите общо над 130 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още