IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовите индекси в САЩ скочиха рязко нагоре

Търговията вървеше доста колебливо в първите часове на сесията, но в края S&P 500 се повиши с над 4 на сто

23:18 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в САЩ скочиха рязко нагоре

След поредната волатилна борсова сесия индексите в САЩ отбелязаха значителни повишения. Търговията стартира със сериозен оптимизъм, който доведе до ръст на индексите от по близо 2 на сто, но постепенно към средата на сесията настроенията се охладиха и широкият индекс S&P 500 дори премина на отрицателна територия.

Постепенно обаче биковете затвърдиха превеса си и в крайна сметка водещите американски индекси приключиха с големи ръстове след вчерашните масирани разпродажби. През вчерашната търговска сесия индексът Dow Jones отбеляза най-лошият ден, в който американски президент е встъпвал в длъжност.

Основен двигател на настроенията днес бяха събитията около финансовия сектор, като след временните колебания на индексите по време на изслушването на номинирания за финансов министър в новия кабинет Тимъти Гайтнър, представителите на сектора започнаха да поскъпват.

Днес индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 3,5 на сто (279 пункта), за да приключи сесията при 8 228 пункта. От попадащите в показателя 30 компании цели 24 успяха да повишат пазарната си капитализация.

На най-голям интерес се радваха книжата на три от банковите гиганти на Америка – Bank of America, чийто акции поскъпнаха с впечатляващите 30 на сто до 6,53 долара за един брой, Citigroup и JP Morgan, които повишиха пазарната си капитализация съответно с 26,1 и 24 на сто.

На обратния полюс бяха емисиите на General Motors и Wal-Mart, чиито акции поевтиняха съптветно с 4,3 на сто и 3,5 на сто.

Широкият борсов индекс Standard&Poor's 500 напредна с 4,35 на сто до 840 пункта. Цели 458 от попадащите в него компании приключиха днешната сесия с повишена пазарна капитализация. Всички десет индустриални групи, в които са разделени членовете на индекса се оцветиха в зелено, като най-голям ръст регистрираха представителите на финансовия сектор.

Технологичният индекс Nasdaq Composite също напредна силно, воден от новината, че IBM очаква далеч по-добри от прогнозираните от анализаторите резултати за 2009 година. Индексът се повиши с 4,6 на сто, за да приключи търговията при 1 507 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още