IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс: Свърши ли Брентът, свършено е и с Лондон като финансов център

Инвеститорът смята, че бъдещето на британската столица като финансов център е поставено под въпрос задари слабата икономика

19:02 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Свърши ли Брентът, свършено е и с Лондон като финансов център

Британската валута е парична единица без основа и би трябвало да поевтинее срещу долара и еврото, смята инвеститорът Джим Роджърс, който е ръководител на Rogers Holdings и съосновател на ръководения от Джордж Сорос фонд Quantum Fund.

Според специалиста това мнение е просто отражение на тежката икономическа ситуация, в която „Обединеното кралство просто няма какво да продава“. Основните стълбове за подкрепа на стерлинга по неговото мнение са петролът в Северно море и силата на сектора на финансовите услуги на Острова.

Роджърс обаче смята, че тогава, когато петролът в Северно море свърши, бъдещето на Лондон като главен финансов център ще бъде поставено под въпрос. Проблемите обаче вече са започнали и мнението на специалиста е, че в момента „няма здрава банка във Великобритания, освен ако има някоя, която той да не познава“.

„С Лондон е свършено, финансовият център на света се движи на Изток. Всички пари са в Азия. Защо биха се върнали на Запад? Не Ви е нужен Лондон“, е заявил специалистът.

По отношение на британската лира вижданията на Роджърс са, че тя е далеч по-нестабилна от еврото и долара. Икономическата криза на Острова също е по-силна от тази в еврозоната, където повечето от страните нямат големи задължения и не отчитат огромни търговски дефицити.

„Ако Великобритания открие нови запаси на петрол в Северно море бих могъл да променя мнението си. Но аз не виждам това да се случва“, казва още Роджърс.

Днес британската валута продължи да поевтонява, като падна до ниво от 1,3713 GBP/USD, което е най-ниската й стойност от 1991 година досега. Към момента понижението на лирата за деня е около 1,3 на сто. Спрямо еврото лирата поевтинява с 1,1 на сто до 0,9370 GBP/EUR, а спрямо йената – с 3,8 на сто до рекордно дъно от 120,16 йени за лира.

Вчера инвеститорът направи изказване и срещу американския долар, като предупреди, че според него в САЩ се печатат пари и валутният курс ще бъде нестабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още