IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Огромна кражба на лични данни от кредитни карти в САЩ

Размерът на откраднатите данни може да се окаже най-голям в американската история, 250 хил. клиенти използват услугите на ограбената компания

16:24 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Огромна кражба на лични данни от кредитни карти в САЩ

Американската компания за платежни услуги Heartland Payment Systems е станала жертва на хакерски атаки, които са довели до кражба на огромни количества лични данни за клиенти на фирмата, съобщава вестник die Presse.

Точните размери на загубените данни не са ясни, но кражбата може да се окаже най-голямата в американската история, смятат специалисти. Клиентската база на компанията включва 250 хил. фирми и частни лица, а плащанията през нея надхвърлят над 100 млн. долара месечно.

Heartland са обявили кражбата едва сега, въпреки че липсата на данни е била установена още миналата година. Към настоящия момент били уведомени властите в САЩ, както и финансовите компании, които са издали кредитните карти на засегнатите лица.

Президентът и финансов директор на компанията Робърт Болдуин е обяснил, че ръководената от него фирма е станала жертва на международнодействаща криминална група, осъществяваща престъпленията си по интернет. Кражбата била извършена чрез компютърна програма, попаднала в системата на Heartland.

До този момент не е ясен точният брой на лицата и фирмите, чиито данни са отнети. „Въпросът е какъв процент от транзакциите е разкрит от шпионския софтуер и колко от данните на извършителите на въпросните транзакции са разкрити“, обяснява Болдуин.

По информация от компанията не е установено кога точно е попаднал престъпният софтуер в системата на фирмата. В късната есен обаче от Heartland установили необичайно висока активност на плащанията от кредитни карти Visa и Mastercard, което предизвикало проверка на компютърните системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още