IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минният гигант ВНР съкращава още 6 хил. служители

Най-голямата компания от сектора в света е принудена да се бори с понижаващото се търсене на продуктите й

10:31 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Минният гигант ВНР съкращава още 6 хил. служители

Световният лидер в добивния сектор BHP Billiton планира съкращения на около 6 хил. души от служителите си по целия свят. Този ход, който представлява свиване с около 6 на сто на работната сила на компанията, разполагаща с около 101 хил. служители, е продиктуван от понижаващото се търсене на суровини в световен мащаб, пише ВВС.

Очаква се 3400 души в Австралия да загубят работата си, в Чили да бъдат освободени 2000 служители, а от мината за мед Пинто Вали в САЩ – още 550 служители. „Осъзнаваме напълно въздействието на днешното съобщение върху служителите ни, контракторите и техните семейства“, се казва в официалното съобщение на ВНР.

Освен съкращенията, борбата с кризата ще принуди ръководството на компанията да затвори и мината за добив на никел Рейвънсторп в Австралия. Аргументи за това дават очакванията за слаба рентабилност на производството, съобщават от ВНР. Предвижда се и намаляване на производството на никел от друга мина в страната – Маунт Кейт.

От май 2007 година досега цената на никела се е срутила от 51 хил. долара за метричен тон до едва около 11 550 долара за метричен тон, което поставя под въпрос рентабилността на повечето мини за добив на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 21.01.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още