IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fiat получава 35% дял от Chrysler без парични плащания

В замяна американската компания ще получи достъп до технологии за производство на икономични автомобили, дистрибуционни мрежи и управленски решения

17:13 | 20.01.09 г.
Fiat получава 35% дял от Chrysler без парични плащания

След успешно приключване на преговорния етап италианската автомобилна компания Fiat и американската Chrysler сключиха споразумение за създаване на световно стратегическо партньорство, сочи официално съобщение на двете компании.

В резултат на сделката Fiat получава 35% от Chrysler, без да извършва парични плащания и без задължения да инвестира в Chrysler в бъдеще. Споразумението е основен елемент от оздравителния план на Chrysler, като ще осигури на производителя достъп до конкурентни, икономични автомобилни платформи, двигатели и компоненти, които ще бъдат произвеждани от наличните мощности на Chrysler.

Освен това Fiat ще предостави възможност за пласмент на американските автомобили на ключови пазари, както същевременно се постигнат значителни съкращения на разходите. В допълнение Fiat ще предложи управленски решения, които да подпомогнат Chrysler в спазването на изискванията на оздравителния план в Америка.

През последните години Fiat реализира собствен план за преструктуриране. Глобалният съюз ще позволи още на Fiat Group и Chrysler да се ползват от предимствата на дистрибуционните си мрежи и да оптимизират производството и доставките си.

„Тази стъпка е с огромно значение в бързо променящия се автомобилен сектор и потвърждава ангажимента на Fiat и Chrysler да продължават да играят съществена роля в този глобален процес. Споразумението ще позволи и на двете компании достъп до най-важните автомобилни пазари с иновативни, екологично ефективни продукти, сфера в която Fiat е разпозната като световен лидер, като ще се възползват от допълнителна синергия при разходите. Настоящият съюз следва множество целеви споразумения и партньорства, подписани от Fiat Group с водещи автопроизводители и доставчици през последните пет години, чиято цел бе да подпомогнат развитието и обемите на партньорите”, коментира Серджо Марчионе, главен изпълнителен директор на Fiat Group.

„Партньорството на Chrysler и Fiat създава потенциал за появата на нов, силен глобален играч. Chrysler ще се ползва от стратегически предимства, включително достъп до продукти, които да допълнят настоящето ни портфолио; дистрибуторска мрежа извън Северна Америка; съкращаване на разходите за дизайн, конструиране, производство, маркетинг и продажби“, казва Боб Нардели, председател и главен изпълнителен директор на Chrysler LLC.

„Тази сделка ще помогне на Chrysler да предложи по-широка гама автомобили, които отговарят на стандартите за разход на гориво и вредни емисии, като спазва условията на държавния заем. Глобалното партньорство ще осигури възвръщаемост на инвестицията на американския данъкоплатец, като осигури дългосрочна жизнеспособност за марките на Chrysler на пазара, успешни продукти, развитие на технологиите и възвръщане на доверието на потребителя, като по този начин съхрани работните места на американците“, допълни Боб Нардели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още