IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК прогнозира нов спад на продажбите на автомобили в Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа през тази година могат да отбележат понижение от 20 на сто

15:09 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК прогнозира нов спад на продажбите на автомобили в Европа

Европейската комисия очаква през 2009 година да станем свидетели на нов спад в продажбите на автомобили в ЕС, съобщава Automedia.bg. Очаква се понижението да възлезе на 20 на сто, като при лекотоварните автомобили спадът може да достигне дори 30%. Разбира се това ще се дължи на икономическата криза.

Автомобилната Асоциация ACEA вече съобщи през миналата седмица, че продажбите на нови автомобили през 2008 г. са се понижили със 7.8%, което е най-силното спадане на продажбите от 15 години насам. „Цялата производствена верига на автомобилната промишленост вече е засегната от кризата, но най-лоши ще бъдат последиците за доставчиците и най-вече малките”, се казва в заключенията на ЕК.

На среща с представители на страните членки ЕК прие, че на европейските автомобилни фирми трябва да се окаже държавна помощ. Сега програмата за помощ се конкретизира, като се обсъждат и възможности да бъдат отпускани заеми с ниска лихва от Европейската инвестиционна банка.

В много държави от ЕС се дават премии при предаването за преработка на стар автомобил и закупуването на нов.

„Сега всички усилия на индустрията трябва да се съсредоточат за производството на високотехнологични и много ефективни модели, предлагащи висока степен на безопасност и екологичност” решиха представителите на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още