IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция заплашва да оттегли участието си в „Набуко“

Ако преговорите за членство в ЕС по глава Енергетика останат блокирани, южните ни съседи ще излязат от проекта

09:16 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Турция заплашва да оттегли участието си в „Набуко“

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган заплаши, че страната му може да оттегли подкрепата си за газопровода Набуко, в случай че преговорите за членство в Европейския съюз по глава Енергетика останат блокирани, съобщава reporter.gr.

„Ако бъдем поставени в ситуация на блокирани преговори по глава Енергетика, ние разбира се ще преразгледаме позицията си“, е заявил Ердоган по време на конференция в Брюксел в отговор на въпроса дали страната му би спряла проекта.

Ердоган е изказал и съмнения относно осъществимостта на проекта, който е промотиран от САЩ като една от най-големите надежди за намаляване на зависимостта на Европа от руски газ.

„Страните, които обявяват, че ще доставят достатъчни количества газ, не разполагат с необходимите залежи“, смята Ердоган. „Проектът Набуко има за цел да пренесе 30 млрд. кубически тона природен газ, но такива количества няма“.

Проектът Набуко предвижда изграждане на 3300-километров газопровод и е подкрепян от Европейския съюз и Съединените щати и ще преминава от Каспийско море през Турция към Австрия. Изграждането му е планирано да започне следващата година и се очаква да завърши през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още