IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street в очакване на финансовите отчети

Инвеститорите ще търсят отговор на въпроса дали рецесията е към своя край от докладите за печалбите за четвъртото тримесечие

12:15 | 19.01.09 г.
Wall Street в очакване на финансовите отчети

Тази седмица търговията на Wall Street ще премине в очакване на докладите на стотици американски компании относно финансовите резултати за четвъртото тримесечие на миналата година, пише АП.

Наред с анонсите за печалбите компании като Google Inc., United Airways, General Electric Co., Microsoft Corp., Johnson & Johnson и др. традиционно правят и кратки коментари относно състоянието на техния бизнес, както и перспективите за развитие през настоящата година.

С други думи американският бизнес ще бъде поставен под лупа от инвеститорите с цел определяне на това, какво е отражението на кризата върху финансовото състояние на американските компании, като ще се търси и отговор на въпроса дали рецесията утихва.

Ако се съди по новините от банковия сектор от миналата седмица, то отговорът на горния въпрос вероятно е отрицателен. Citigroup отчете загуба за периода октомври-декември 2008 г. от 8,29 млрд. долара, като впоследствие обяви, че ще раздели бизнеса си на две с цел справяне с кризата. В опитите си да стабилизира Bank of America, американското правителство съобщи, че ще предостави нова финансова помощ за банката на стойност 20 млрд. долара, което постави под въпрос скорошното възвръщане на доверието във финансовия сектор.

От общо 42 компании от състава на S&P 500, които досега обявиха финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, прогнозите за печалбите на 25 от тях бяха ревизирани в посока надолу.

Всичко това постави под съмнение прогнозите, че икономическото възстановяване в САЩ ще се случи през втората половина на настоящата година, какъвто бе консенсусът сред водещи анализатори и икономисти.

Точно поради това миналата седмица фондовата борса в страната беше поставена под натиска на "мечките", като широкият S&P 500 изгуби 4,5 на сто за петте търговски сесии.

Въпреки това, някои анализатори считат, че пазарът ще спре да реагира негативно на лоши новини, тъй като те вече са калкулирани в цените на акциите.

"Ще има още лоши икономически новини. Мисля, че безработицата ще се увеличи и печалбите ще се понижат, но в известна степен всичко това е факторирано в цената", заявява пред АП Джон Дорфман, шеф на инвестиционната къща Thunderstorm Capital LLC.

Според него 50-процентният спад на S&P 500 от върха на индекса през октомври 2007 г. до 11-годишното дъно на 20 ноември дава надежда, че пазарът ще забрави за лошите новини и ще търси ранни сигнали, че икономиката се стабилизира.

Според Хари Кларк, главен изпълнителен директор на Clark Capital Management, финансовите отчети, които се очаква да излязат тази седмица, ще покажат, че не всички индустрии са засегнати от банковата криза, като хранителният и медицинският сектор например. Според Кларк пазарът просто се нуждае от катализатор, за да се "изстреля".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още