IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработните на Острова може да достигнат 3,4 млн. през 2011 г.

Анализатори предупреждават, че следващите 12 месеца британската икономика ще претърпи най-голямото си свиване от 1946 г. насам

10:30 | 19.01.09 г.
Безработните на Острова може да достигнат 3,4 млн. през 2011 г.

Безработните във Великобритания ще достигнат 3,4 млн. със задълбочаването на финансовата криза, предсказват специалисти дни преди обявяването на официалните данни за безработицата, цитирани от BBC.

Броят на хората без работа на Островa ще надхвърли 3,25 млн. до края на 2010 г. и ще стигне 3,4 млн. през 2011 г., смятат от Ernst & Young Item Club.

От организацията предупреждават, че през следващите 12 месеца британската икономика ще претърпи най-голямото си свиване от 1946 г. насам.

Брутният вътрешен продукт на страната ще намалее с 2,7% през 2009 г. и с още 0,5% през следващата година.

През октомври официалната безработица достигна десетгодишен връх от 1,86 млн. души и някои анализатори очакват тази стойност да се е увеличила до 2 млн. Новите данни ще бъдат публикувани в сряда.

От Ernst & Young очакват лихвените проценти да останат на много ниски нива. Това обаче няма да помогне съществено на жилищния пазар, смятат от организацията, който се очаква да се свие с още 22% през следващите 18 месеца заради липсата на финансиране за нови ипотеки.

Междувременно банките няма да имат възможност да отпускат кредити на компании и потребители, докато САЩ не разрешат своите банкови проблеми.

Бизнес инвестициите ще се понижат с почти 17% тази година и с още 6% през 2010 г., прогнозират от групата. Потреблението се очаква да намалее с 2,6% през 2009 г.

В знак на оптимизъм от организацията добавят, че слабият паунд ще насърчи износа от страната на британските производители, което ще е предпоставка за очаквано следващата година възстановяване в международната търговия.

Междувременно друг доклад прогнозира, че пазарът на труда във Великобритания ще расте в дългосрочен план въпреки настоящите проблеми.

Според доклада на британската комисия по заетост и квалификация заетостта се очаква да продължи да нараства през десетилетието като цяло, когато ще се предлагат 13,5 млн. работни позиции, 2 млн. от които ще са нови.

По-голямата част от допълнителните работни места ще бъдат заети от мъже, които се очаква също да приемат работа, която традиционно се върши от жени, като гледането на деца, в сферата на здравеопазването и в салоните за красота, се казва в доклада.

Определени сектори и длъжности ще претърпят редукции в работната сила, особено що се отнася до промишлеността и административната работа, които вероятно ще загубят общо 400 хил. работни места през следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още