IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължи да поевтинява и в началото на новата седмица

Прогнозите, че търсенето на суровината ще се свие още през 2009 година, са основен двигател на цената

09:43 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължи да поевтинява и в началото на новата седмица

Цената на петрола започна новата седмица с понижение, тъй като пазарните настроения се определят основно от поредните прогнози за спад на търсенето през 2009 година.

Глобалното потребление на петрол ще се свие с 0,6 на сто до 85,3 млн. барела дневно тази година, което ще доведе до първи спад в две последователни години от 1983 година насам, съобщи Международната агенция по енергетика.

Това предивзика нови разпродажби и днес продължи спадът на котировките от миналата седмица, когато черното злато изгуби 10 на сто от стойността си. От началото на годината пък петролът се движи със спад от 19 на сто след поевтиняването с цели 54 на сто през 2008 година.

Към момента в азиатската търговска сесия цената на американския лек суров петрол с доставка през февруари се понижава с 0,9 на сто до 36,18 долара за барел. След подновяването на търговията тази седмица котировките се движеха с почти двойно по-голям спад от 1,6 на сто до 35,91 долара за барел, но постепенно ситуацията се стабилизира.

Днес в САЩ няма да има търговия на пода на борсата в Ню Йорк, тъй като американците честват Деня на Мартин Лутер Кинг, който е обявен за почивен.

На борсата в Лондон цената на петрола от сорта Брент до момента се понижава с 0,75 на сто до 46,22 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 25.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още