IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявяват нов спасителен план на Острова

Досегашните мерки не водят до насърчаване на кредитирането, правителството налива между 100 и 250 млрд. лири в банковата система

08:45 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обявяват нов спасителен план на Острова

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг ще обяви нов пакет от мерки за спасяване на икономиката, предава Bloomberg. Това ще бъде вторият план на правителството за борба с кризата в рамките на последните три месеца. Очаква се съгласно него държавата да поеме гаранции по ипотечни облигации и „токсични“ активи.

Правителството вероятно ще увеличи дела си в Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group с цел понижаване на цената на кредитирането за двете институции, е казал човек, запознат с плановете. По неговите думи ще се прибегне и до увеличаване на програмите за наливане на средства във финансовата система от страна на централната банка.

Новият пакет от мерки щял да добави още между 100 и 250 млрд. лири към вече предложения през октомври от премиера Гордън Браун план за стабилизиране на финансовия сектор.

„Това е бавен процес на национализация“, смята бившият икономист на Английската централна банка Дани Гейби. „Застрахователните схеми помагат, но те се борят повече със симптомите, отколкото с корените на кризата“, смята специалистът.

Основната причина за новите мерки е провалът на опитите за понижаване на лихвените проценти при кредитирането на фирмите и домакинствата. Това не се случи въпреки наливането на 37 млрд. лири във водещите банки и частичната национализация на RBS и сливането на Lloyds и HBOS.

Според информациите, които до момента са неофициални, правителството е готово да налее значителни суми в банковата система, но само при положение, че се стигне до размразяване на кредитния пазар. През ноември в страната беше отчетен спад на кредитирането за фирмите с 6,2 на сто на годишна база, което застрашава икономиката от задълбочаване на рецесията, смятат специалисти.

Към момента правителството обсъждало и варианти за прекратяване на плана по ограничаване на ипотечните експозиции на национализираната банка Northern Rock. Запознат с преговорите по този въпрос твърди, че на банката ще бъде позволено да предлага кредити на всички, които не могат да рефинансират задълженията си или да закупят имот.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още