IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Марк Мобиус засилва инвестициите на развиващите се пазари

Инвеститорът се насочва към компании за потребителски стоки и суровини, смята че са атрактивни

12:29 | 17.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Мобиус засилва инвестициите на развиващите се пазари

Един от водещите инвеститори в света - Марк Мобиус, заяви намерения да предприеме покупки в развиващите се пазари. Управляваният от него фонд Templeton Asset Management, който притежава акции за над 26 млрд. долара в развиващите се страни, щял да засили инвестициите в компании за потребителски стоки и добив на суровини.

„Цените са атрактивни. Ние чувстваме, че настоящата година ще е година на възстановяване на фондовите пазари на развиващите се страни“, е казал Мобиус по време на брифинг в Куала Лумпур.

Според Мобиус увеличаващите се доходи в Китай, Индия и други части на Азия ще доведе ди увеличаването на разходите за потребителски стоки. В същото време цените на суровините сега били „прекалено ниски“, цитиран от Bloomberg. Мобиус заяви още, че е заинтересован от производителите на никел, злато, желязна руда, паладий и платина.

По мнението на специалиста петте най-атрактивни за инвестиране дестинации са Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и Турция.

„Съществува невероятно увеличение на валутните резерви в развивашите се страни, а ръстът в паричното предлагане е почти драматичен. Наблюдаваме много голямо увеличение на паричните потоци към тези страни“, казва Мобиус.

През 2008 година индексът MSCI Emerging Markets падна с 54 на сто, отбелязваки най-слабото представяне от създаването си през 1987 година досега. От четиригодишното дъно на показателя, регистрирано през октомври, индексът се е вдигнал с 18 на сто. Средното съотношение цена/печалба на акция пък е паднало до 8,2. Това е с 36 на сто по-ниско от стойността му за 2008 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още