IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Между Китай и САЩ припламнаха искри и взаимни обвинения заради кризата

Изказване на Хенри Полсън за лихвите в Китай бе остро критикувано от представител на централната банка

11:24 | 17.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Между Китай и САЩ припламнаха искри и взаимни обвинения заради кризата

Представител на централната банка на Китай отправи ости атаки към американския финансов министър Хенри Полсън, предава Bloomberg. Според Полсън високите нива на спестяване в Китай са помогнали за засилването на глобалната кредитна криза, което доведе до моментален отговор на властите в азиатската икономика.

Масивното увеличаване на спестяванията в страни като Китай е помогнало да бъде сложено началото на кризата, тъй като е довело до намаляване на лихвените проценти и насочването на инвеститорите към по-рискови активи, става ясно от интервю на Полсън за FT от началото на годината.

По думите на един от ръководителите на централната банка на Китай Джан Дзиенхуа обаче „тази гледна точка е извънредно смешна и безотговорна и е подчинена на гангстерска логика“, става ясно от съобщение на китайската информационна агенция Xinhua.

Джан контрира Полсън с виждането, че основната причина за кризата е увеличаването на дисбаланса в американската икономика, която е станала изключително зависима от потребителските разходи. Китайският специалист е посочил и грешки в надзора над американските корпорации и управлението на риска от инвестиционните банки.

„Теорията, че Китай е виновен е опит на водещите западни икономики да намерят обяснение за своите собствени политически и регулаторни грешки. Опасявам се, че тези страни търсят и извинение за въвеждането на протекционистки мерки при търговията или за оказването на натиск върху Китай за в бъдеще“, смята Джан.

По-рано този месец китайската държавна медия отправи обвинения към Полсън и предесдателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че двамата играят „игра на обвинения“ по отношение на търсенето на корените на кризата.

Напрежението между САЩ и Китай включва жалба на американците до Световната търговска организация от миналия месец, според която китайските власти използват субсидии за насърчаване на експорта. Америка обвинява Китай и в това, че китайската валута се държи умишлено подценена, което е важен фактор за дебалансиране на глобалната търговия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още