IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат нов спад в търсенето на петрол през 2009 година

Понижаване на потреблението на петрол в две последователни години не е наблюдавано от 1983 година

10:17 | 17.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат нов спад в търсенето на петрол през 2009 година

Потреблението на петрол в глобален мащаб ще се свие с 940 хил. барела дневно, или 0,6 на сто, през настоящата година, смятат експертите на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Това би означавало втори последователен годишен спад в търсенето, което не се е случвало през последните 26 години.

МАЕ, в която са представени най-големите държави-потребителки на петрол, отдава пониженото търсене на глобалната икономическа криза. Според анализаторите на организацията през настоящата година световната икономика ще нарасне с 1,2 на сто, което е два пъти под предишните прогнози, предава ВВС.

Предишните изчисления на МАЕ бяха за леко повишаване на потерблението на петрол с 0,3 на сто спрямо нивата от 2008 година. Основната част от повишението се отдаваше на равиващия се свят, но последните данни за водещите азиатски икономики променят значително картината.

Сега от организацията предупреждават, че дори в развиващите се страни търсенето на петрол ще се охлади. Очаква се това да се случи дори в Китай, където според специалистите икономиката ще отбележи най-ниския си ръст за последните 9 години – 6,5 на сто.

Докладът на МАЕ идва месец след като представителите на петролния картел ОПЕК обявиха рекордно свиване на производството в опит да се повлияе на пазара по посока поскъпване на черното злато. Към момента обаче това не дава резултат и котировките продължават да се понижават.

През настоящата седмица цената на черното злато падна с нови 10 на сто, като вчера търговията в САЩ приключи при 36,51 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още