IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разделят Citigroup на две след загуба от $8,3 млрд. за тримесечието

Банковият гигант се разделя на Citicorp и Citi Holdings след поредните разочароващи резултати

14:16 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разделят Citigroup на две след загуба от $8,3 млрд. за тримесечието

Американската банка Citigroup, която само допреди година беше сред лидерите на финансовия свят, ще бъде разделена на две отделни компании след поредните разочароващи данни за финансовото й състояние.

През последното тримесечие банката е претърпяла загуба от 8,29 млрд. долара, съобщава ВВС. За да бъдат преодолени допълнителни сътресения, ръководителите на институцията заявяват, че са готови да разделят компанията на две части.

Едната – Citicorp - ще продължи да осъществява традиционната дейност по предлагане на банкови услуги, докато другата – Citi Holdings - се очаква да поеме управлението на най-рисковите инвестиционни активи.

Преди няколко месеца Citigroup получи от държавата спасителна помощ на стойност 45 млрд. долара. Правителството на САЩ заяви готовност да поеме гаранция и по рискови кредити и ценни книжа в размер на други 306 млрд. долара.

„С оглед настоящите икономически и пазарни условия, взехме решение да ускорим въвеждането на нашата стратегия по фокусиране върху основния ни бизнес“, заявява изпълнителният директор на банката Викрам Пандит.

Загубата на Citigroup за последните три месеца на 2008 година възлиза на 1,72 долара на акция, което е доста над предварителните очаквания за загуба от 1,31 долара на акция. За цялата 2008 година банката е отчела отрицателен финансов резултат от 18,72 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още