IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН прогнозира нулев растеж на световната икономика през 2009

От Конференцията на ООН за търговия и развитие са понижили прогнозата си след отчетените през последното тримесечие на 2008 г. по-лоши от очакванията резултати

14:02 | 16.01.09 г.
ООН прогнозира нулев растеж на световната икономика през 2009

Световната икономика е на път да отбележи нулев ръст през 2009 г. заради задълбочаващата се рецесия в богатите държави, която забавя продажбите на потребителски стоки и суровини от развиващите се страни, е мнението на ООН.

От Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) казват, че са понижили прогнозата си за тази година, след като през последното тримесечие на 2008 г. са били отчетени по-лоши от очакванията резултати.

„За света като цяло резултатът може да е нулев ръст или дори малко под нулата“, казва Хайнер Фласбек, представител на базираната в Женева организация. „Това не е твърде песимистична гледна точка за световната икономика“, добавя той.

Щатската икономика може да се свие с до 1,9%, а тези от еврозоната с до 1,5%, сочат данни от доклада на ЮНКТАД. Япония може да отчете негативен ръст от между 0,3 и 0,6%, а най-лошият сценарий за Мексико предвижда свиване на икономиката с 1,2%.

Големите развиващи се икономики също ще бъдат засегнати, като ръстът в Китай се очаква да се забави до 7%, а този на Индия – до около 6%. Икономиките на най-бедните страни ще отчетат растеж от под 5%.

От ЮНКТАД изразяват опасенията си за страни от Източна Европа като Полша и Унгария, където потребителите са обременени с големи кредити в чуждестранна валута. Длъжниците в тези страни срещат затруднения при изплащането на ипотеки и кредити в швейцарски франкове поради поскъпването на чуждестранната валута спрямо националните.

От организацията смятат, че страните трябва да последват примера на САЩ с мащабни мерки за икономически стимули. Правителствата на Япония, Германия и Китай в частност имат възможност за маневри и трябва да ги направят по-скоро.

„Намалението на дълга в частния сектор трябва да се компенсира с голям публичен дълг, поне временно, ако искаме да стабилизираме глобалната икономика“, казва Фласбек, цитиран от AP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още