IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобяват Eli Lilly с 1,4 млрд. долара заради нарушен лиценз на медикамент

Eli Lilly е предлагала Zyprexa като медикамент с много по-широк от посочения в лиценза профил на използване

13:50 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глобяват Eli Lilly с 1,4 млрд. долара заради нарушен лиценз на медикамент

Американският фармацевтичен гигант Eli Lilly and Company ще заплати рекордна глоба в общ размер от 1,41 млрд. долара заради продажбата на един от своите медикаменти за цели, неотговарящи на посоченото в лиценза, съобщава Интерфакс, по официална информация от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствените препарати на САЩ.

В тази връзка от Министерството на правосъдието на САЩ уточняват, че глобата по углавното дело срещу Eli Lilly възлиза на рекордните за американската корпоративна история 515 млн. долара. Още 800 млн. долара компанията ще заплати на федералното правителство и редица щати заради граждански искове. Освен това ще бъдат конфискувани активи на Eli Lilly за около 100 млн. долара.

Лекарството Zyprexa, заради което са наложени огромните глоби, получава официален лиценз през 1996 г. като невролептично средство, използвано главно за лечение на шизофрения. Eli Lilly е пренебрегнала изискванията на закона и в периода 1999-2005 г. е предлагала Zyprexa като медикамент с много по-широк профил на използване, който може да се приема срещу висока възбудимост, агресивност, безсъние, депресия, болестта на Алцхаймер.

Мениджърите на фармацевтичната компания са инструктирали служителите от отдела за продажби как да заобиколят закона при маркетиране на Zyprexa в лечебните заведения и сред частните лекари, отбелязват от Министерството на правосъдието.

Още преди решението за рекордните глоби Eli Lilly е прогнозирала загуби за финансовата 2008 г. в размер над 4 млрд. долара заради придобиването през четвъртото тримесечие на миналата година на ImClone Systems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още