IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS: Европейското газоснабдяване може да се измени не в полза на Русия

За да се намали зависимостта на Европа от руския газ с 30%, ще са необходими инвестиции от около 100 млрд. долара

12:40 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
UBS: Европейското газоснабдяване може да се измени не в полза на Русия

Газовият конфликт между Русия и Украйна, засегнал много европейски страни, ще подтикне ЕС към координирани действия в областта на енергетиката, които в бъдеще ще изменят европейската структура на потребление на природен газ не в полза на Русия. Това се казва в обзор на настоящата ситуация с газовия конфликт, изготвен от инвестиционната банка UBS и цитиран от Интерфакс.

Според анализаторите от банката сега не може да се предвиди и изчисли какви и на каква стойност ще бъдат възможните мерки.

В същото време обаче по изчисления на експерти, за да се намали зависимостта на Европа от руския газ с 30% спрямо настоящото положение (Европа си осигурява близо 30% от потребявания газ от Русия), по принцип ще са необходими инвестиции в размер на около 100 млрд. долара.

От UBS смятат, че като се има предвид, че Газпром губи на денонощие над 100 млн. долара заради блокираните през Украйна доставки (предвид високите цени на газа), то загубите на компанията ще имат отражение върху годишния й финансов резултат.

В обзора се отбелязва, че печалбите на Газпром са обвързани с цените на петрола (трендът на цените на газа следва този на петрола със закъснение 6-9 месеца) на световните пазари, което означава, че около средата на годината се очаква цените на газа за европейските потребители да паднат.

По този начин печалбата на Газпром и без газовата криза може да се окаже по-ниска от очакваната, смятат анализаторите, добавяйки, че около половината от приходите на компанията са в доларово изражение (т.е. пряко от продажбата на газ за Европа).

В обзора на инвестиционната банка се посочва, че по нейни констатации всъщност основният риск за Газпром идва от това, че концернът не генерира достатъчно свободни парични потоци заради капиталоемкостта на своите проекти.

В същото време прогнозната цена на акциите на Газпром, която дават анализаторите от UBS, остава без изменение – 17,68 долара за акция, като оценката "buy" за тези книжа също се потвърждава. Същата оценка "buy" дават с консенсус и други 12 инвестиционни банки. Тяхната средна прогнозна цена на акциите на Газпром обаче е 11,36 долара за акция.

Същевременно към днешна дата (11 часа московско време) котировките на акциите на Газпром на руската фондова борса РТС са 3,35 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още