IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Национализират банка и в Ирландия

Правителството реши Anglo Irish Bank да премине в държавни ръце, след като наливането на пари не би помогнало за стабилизация

08:40 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Национализират банка и в Ирландия

Национализацията във финансовия сектор достигна и до Ирландия, след като стана ясно, че правителството предвижда държавата да поеме контрола над Anglo Irish Bank. Причина за този ход е виждането на властите, че опитите за стабилизиране на финансовата институция чрез наливане на средства са обречени на провал, предава ВВС.

Банката е третият по големина кредитор в страната, а намесата на държавата идва след острия спад в цената на нейните акции и значителните изтегляния на депозити, предприети от клиентите й през последните дни. От май 2007 година насам пазарната капитализация на институцията се е сринала тотално, като тогава една акция от капитала е струвала 17 евро, а вчера цената им падна до едва 0,2 евро.

Първоначалните намерения на правителството са били в банката да бъдат налети 1,5 млрд. евро, но нестабилното й финансово състояние и сривът на доверие от страна на населението и фирмите поставял успеха на това начинание под въпрос.

Привлеченият капитал на Anglo Irish Bank възлиза на 100 млрд. евро, но според държавата клиентите на банката няма от какво да се притесняват, тъй като тя ще поеме гаранция по задълженията на финансовата институция. Властите уверяват още, че всички служители ще запазят своите постове, а правата на акционерите ще бъдат защитени.

От Борда на директорите на Anglo Irish Bank заявяват, че ще работят съвместно с правителството по посока осигуряване на „дългосрочна търговска жизненост“ на институцията.

Банката, която през последните години се е специализирала в кредитирането, е имала големи експозиции на пазара на недвижими имоти и в строителството. Инвестициите са били насочени предимно в Ирландия, чиято икономика изпадна в рецесия след 15-годишен период на силен възход.

Правителството на Ирландия беше включило закъсалата банка в програма за наливане на 5,5 млрд. евро във финансовия сектор, като за нея са били планирани 1,5 млрд. В замяна на тях държавата е трябвало да получи емисия от акции с годишен дивидент от 10 на сто.

Според правителството до национализация се стига, тъй като „в настоящите условия държавата е единственият възможен потенциален собственик“, допълва ВВС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още