IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският посланик: Газовата криза ще ускори строителството на Южен поток

До вчера загубите на Газпром от спряния транзит се изчисляват на 1,2 млрд. долара, каза Юрий Исаков

16:04 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руският посланик: Газовата криза ще ускори строителството на Южен поток

„Настоящата газова криза безусловно ще ускори строителството на газопровода Южен поток“, каза в отговор на въпрос на Investor.bg руският посланик в България Юрий Исаков.

Той посочи на друг въпрос на Investor.bg, че Газпром ще продължи опитите си да пусне газ за европейските потребители, докато това се случи наистина.

По думите му днес за трети пореден ден руската газова компания е отворила крана по направлението за Европа, но според съобщението на Газпром крановете в Украйна са затворени. Посланикът поясни, че направлението към станцията Суджа е обичайното за транзитиране на газ до Европа, а станциите, които посочва Украйна и през които според украинската страна може да стигне газ до България, по принцип са към вътрешната газопреносна система на Украйна. По думите на посланика това означава, че „Украйна иска да продължава да краде газ“.

На друг въпрос на Investor.bg Исаков отговори, че, тъй като Украйна вече е заявила европейската си ориентация, Европейският съюз е в правото си да се намеси по-настойчиво в конфликта и да каже направо, че виновният е Украйна, а не и двете страни. Посланикът припомни, че Русия вчера е подала иск срещу Украйна за загубите от спряния транзит на газ в съда в Страсбург, а също така има няколко други подадени иска в международни съдилища.

До вчера загубите на Газпром от спряния транзит се изчисляват на 1,2 млрд. долара, каза още Исаков. При задълбочаване на кризата може да пострадат и икономиките на азиатските страни, от които Русия купува природен газ, посочи още той.

Исаков повтори няколко пъти, че Русия е готова във всеки един момент да пусне газа за Европа и че договорните отношения между Русия и Украйна не трябва да се обвързват с транзита за Европа, още повече, че Украйна е подписала енергийната харта, според която трябва да осигурява непрекъснато и безусловно транзитиране на газ.

Според изчисленията на руската страна, изнесени от посланика, в резултат на това, че години наред Украйна е плащала руския газ по цени под пазарните, Русия е субсидирала Украйна с 47 млрд. долара.

Към момента, след като Украйна не се е съгласила на цена от 250 долара/1000 куб. м, то Русия вече предлага цена от 450 долара, каквато е средната пазарна цена за Европа, като също така приема да се вдигнат и транзитните такси в рамките на средноевропейските, обаче „Украйна продължава да иска отстъпки и подаръци“, коментира Исаков.

По думите му при настоящото положение на спрени кранове на газопроводите от страна на Украйна, Русия на практика може само да увеличи газоподаването през Беларус и по газопровода Син поток до Турция.

Русия във всеки един момент е готова да възобнови разговорите с Украйна, която обаче след решаването на един въпрос веднага поставя някакъв друг „измислен“ въпрос, подчерта още посланикът.

По думите му въпросът за газовите доставки трябва да намери с помощта на ЕС трайно решение, за да не се повтори повече такава крайна ситуация, тъй като от нея страдат всички, а освен това през следващите няколко десетилетия при всички случаи на Европа ще се наложи да купува около една трета от необходимия й газ от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още