IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

150 млрд. долара изтеглени от хедж фондовете през декември

Въпреки опитите на мениджърите да спрат тегленията инвеститорите продължават да изваждат парите си от фондовете

13:58 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
150 млрд. долара изтеглени от хедж фондовете през декември

Инвеститорите са извършили нетни тегления в размер на 150 млрд. долара от хедж фондовете през декември, след като нестабилността на фондовите и стоковите пазари е довела до опасения за запазването на капиталите, предава FT.

Изтеглените суми са рекордни в историята на индустрията, като според вестника те се равняват на около 10 на сто от активите на цялата индустрия. Тегленията превишават внесените средства вече четвърти пореден месец, което е довело до нетен отлив в размер на 200 млрд. долара за цялата 2008 година, показват данни за индустрията.

Размерът на изглеждалата до скоро много привлекателна индустрия се е свил почти наполовина през миналата година, като към момента активите й възлизат на около 1 трлн. долара, става ясно от данни на TrimTabs Investment Research и Barclay Hedge.

По оценки на оперативния директор на TrimTabs Конрад Ган тегленията ще продължат и през първото тримесечие на настоящата година. „Ние очаквахме декемврийските тегления да бъдат значителни, но въпреки това резултатите са изненадващи – те надхвърлят двойно пика в тегленията от взаимните фондове през септември, когато изтекоха 72 млрд. долара, казва той.

Индустрията е свила размера си както заради тегленията, така и заради търговски загуби. Средната загуба на фондовете възлиза на 21,7 на сто през 2008 година, показват изчисления на база индекса Morningstar 1000. Този показател е базиран върху най-големите 1000 фонда, които държат общо около 90 на сто от активите на сектора.

Много от хедж фондовете са спрели да изпълняват поръчките за теглене. Изплащането на средства в момент, когато пазарите падат, би увредило силно останалите на позиции на инвеститори, смятат ръководителите на тези фондове. В настоящата ситуация за удовлетворяване на поръчките трябва да се прибегне до разпродажба на най-ликвидните активи, независимо колко добра инвестиция са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още