IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пак неуспешен опит за пускане на газа*

На 17 януари Тимошенко отива в Москва, предстои и среща между Русия, Украйна и ЕС в страна членка на Общността

10:55 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пак неуспешен опит за пускане на газа*

„Нафтогаз Украйна отново отказа да осигури транзитирането на руски газ за Европа“, съобщи преди минути газовата компания Газпром.

Вчера руският премиер Владимир Путин беше заявил, че днес руският газов гигант отново ще направи опит да пусне природен газ по европейското направление.

От Газпром уточняват, че тази нощ в 2 часа са отправили заявка в обединеното диспечерско управление на Нафтогаз за транзит от 10 часа днес (9 ч. българско време) на общо 99,2 млн. куб. м газ на денонощие, през граничната газова станция „Суджа”. От това количество 13,9 млн. куб. м са предназначени за Молдова, 63,1 млн. куб. м – през пункта „Орловка” за балканското направление и 22,2 млн. куб. м – през „Ужгород” за Словакия. 

В отговор на заявката си Газпром е получил отказ от Нафтогаз за осъществяване на транзита, под предлог отсъствие на Техническо споразумение за условията на предаването и приемането на газ на граничните газово-измервателни станции за 2009 г.

От Газпром обясняват в тази връзка, че наистина няма такова споразумение, но продължава да действа сключения през 2003 г. контракт за транзит със срок до 2013 г. А освен това за миналата година също не е имало подписано такова конкретно техническо споразумение, но това не е възпрепятствало транзита за Европа.

Кранът на експортния магистрален газопровод на украинска територия по направлението „Суджа” е затворен, заявяват от Газпром. А от руска страна, на входа с Украйна газовите кранове са отворени вече трето денонощие, налягането на газа е работно, което позволява във всеки момент да бъдат обезпечени доставките за Европа.

От Газпром отново настояват Нафтогаз Украйна незабавно да изпълни своите споразумения и да транзитира руския газ до европейските потребители, се казва в съобщението.

По-рано днес посланикът на Чехия в Москва съобщи, цитиран от РИА Новости, че се подготвя „газова“ среща на върха с участието на представители на ръководствата (или самите ръководители) на Русия, Украйна и ЕК, която ще се проведе на територията на страна от ЕС.

В сряда руският президент Дмитрий Медведев предложи такава среща на страните транзитьори и потребители на руски газ да се проведе на 17 януари в Москва.

Малко по-късно украинският президент и премиер се съгласиха с това, но предложиха срещата да се проведе не в Русия или Украйна, а на „неутрална територия”.

Чешкият посланик е обяснил, че по негова информация при разговор днес между руския президент и чешкия премиер е постигната договореност, че газовата среща на върха е по-добре да се проведе на територията на страна от ЕС. Посланикът е изразил и собственото си мнение, че срещата ще има успех.

Към момента не е ясно дали газовата среща на върха ще бъде проведена още на 17 януари. За тази дата беше съобщено от руски медии, че се планира посещение в Москва на украинския премиер относно газовия конфликт.

*Актуализирано към 11:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още