IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед: Започваме новата година със слаба икономика

Безработицата расте, а изгледите за бъдещото развитие са неясни, се казва в доклад на централната банкa

21:55 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед: Започваме новата година със слаба икономика

Американската икономика е започнала новата година със слаби основи, след като безработицата сред уплашените от рецесия американци се увеличава, а парелелно с това веригите за продажби на дребно предприемат по-малко разпродажби, тъй като не са сигурни в бъдещите си приходи.

В изследване на Федералния резерв относно състоянието на американската икономика се казва, че производството намалява, а компаниите ограничават инвестициите. Последните данни навеждали на изводи, че икономическата картина се влошава, смятат анализаторите на централната банка, предава AP.

„Като цяло икономическата активност продължава да отслабва в почти всички от регионите, които Фед следи“, се казва в изследването.

За да подпомогне стабилизирането на ситуацията ръководителят на Фед Бен Бернанке и неговите колеги предприеха безпрецедентна кампания по понижение на лихвения процент в САЩ. Преди месец лихвата в САЩ беше смъкната до рейндж от 0 до 0,25 на сто, което означава, че дори да имат желание, от институцията не могат да предприемат нови понижения.

Рецесията, която навлиза във втората си година, вече се е превърнала в най-продължителната за последните 25 години и по всичко личи, че може да стане и най-дългата след края на Втората световна война.

В изследването се казва, че повечето от магазините в страната са имали слаби продажби през празничния сезон като цяло и обявяват, че ще бъдат внимателни в предприемането на разпродажби през идните месеци. Причината за това е несигурността на приходите с оглед ограничените потребителски разходи.

Подобни изводи могат да бъдат направени и от данните за продажбите на дребно в САЩ през декември, които излязоха далеч по-слаби от предварителните очаквания на анализаторите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още