IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа отбелязаха значителни понижения

Основните индекси паднаха с по 4-5 на сто след поредни разпродажби на компаниите от финансовия сектор

19:27 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа отбелязаха значителни понижения

Борсовите индекси в Европа отбелязаха спад за шести пореден ден, като днес пониженията бяха значително по-големи от тези през предходните дни. Повод за новите разпродажби стана разочароващата новина, че Deutsche Bank е отчела загуба от близо 5 млрд. евро през последното тримесечие на миналата година.

Тази вест доведе до масирани разпродажби на банковите акции. Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 9 на сто, а тези на HSBC – с 8 на сто. Негативният сентимент като цяло доведе до спад на регионалния индекс Dow Jones Stoxx от 4,3 на сто до 192,99 пункта. Спадът набра сила след публикуването на слабите данни за продажбите на дребно в САЩ.

На Острова индексът FTSE 100 падна с цели 5 на сто до 4 180,64 пункта. От всички 102 дружества, попадащи в показателя, едва 4 приключиха сесията с ръст на пазарната капитализация. Най-остър спад регистрира Royal Bank of Scotland, чийто акции поевриняха с 18,4 на сто.

Представител на финансовия сектор оглави губещите и в Германия. Пазарната капитализация на Deutsche Postbank падна с 16,4 на сто в сесия, която не завърши позитивно за нито един от компонентите на индекса DAX. Всички 30 дружества поевиняха, а показателят приключи с понижение от 4,6 на сто до 4 422,35 пункта.

Понижението на водещия френски индекс САС40 възлезе на 4,6 на сто до 3 052 пункта. В Испания и Италия основните борсови показатели IBEX35 и MIB паднаха съответно с 4 и 3,6 на сто. В Холандия AEX се понижи с 5,2 на сто, а в Швеция OMX изгуби 5,2 на сто.

По-значително понижение отбеляза гръцкия индекс AEX, който се понижи с 5,5 на сто. За сериозното понижение повлия и новината, че рейтинговата агенция S&P е понижила рейтинга на държавния дълг на Гърция.

Разпродажби имаше в Полша, където водещият индекс WIG падна с 3 на сто. Основните индекси паднаха и в други страни, като пониженията бяха в Хърватска – 4,5 на сто, Турция – 4 на сто и България – 4,4 на сто. На борсата в Русия RTS се смъкна с 4,8 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още