IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгарската икономика може да се свие с 3 на сто тази година

Правителството, което по-рано очакваше БВП на страната да се свие тази година с 0,9%, е готово да преработи бюджета за 2009

17:07 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарската икономика може да се свие с 3 на сто тази година

Унгарската икономика може да се свие с 3 на сто тази година, тъй като световната финансова криза тласка страната към по-дълбока рецесия, отколкото очакваше правителството, а това от своя страна ще доведе до нови мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, съобщи Bloomberg.

„Изправени сме пред значително по-лоша и по-сложна ситуация, отколкото който и да било е очаквал”, е заявил премиерът Ференц Дюрчани пред унгарската телевизия M1.

Кризата принуди страната да търси международна помощ. Рецесията в еврозоната, която купува по-голямата част от унгарския износ, изостри проблема, повличайки страната в най-лошата й рецесия от 15 години насам.

Правителството, което по-рано очакваше БВП на страната да се свие тази година с 0,9 на сто, е готово да преработи бюджета за 2009 г., включително и размера на целения бюджетен дефицит от 2,6 на сто, е заявил Дюрчани.

Унгария е на път да изпълни условията по споразумението за спасителен заем с Международния валутен фонд, но ще трябва да положи още усилия да компенсира ефекта от забавянето на световния растеж, заяви вчера Доминик Строс-Кан, ръководител на фонда.

Рецесията и забавяне на инфлацията под очакваните 4,5 на сто може да принудят Унгария да намали разходите си със 170 млрд. форинта (808 млн. долара), за да успее да се вмести в целения бюджетен дефицит от 2,6 на сто от БВП, изчисляват от Concorde Securities.

Дюрчани намалява разходите и увеличава данъците от 2006 г. насам, когато бюджетният дефицит достигна рекордните 9,2 на сто от БВП. Миналата година дефицитът се сви до 3,3 на сто, е заявил вчера финансовият министър Янош Вереш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още