IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отработените дни и разходите на евродепутатите стават публична информация?

ЕП счита, че достъпът до информация, свързана с европейските институции, все още продължава да бъде „осеян с пречки път“ за обикновените граждани

15:30 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отработените дни и разходите на евродепутатите стават публична информация?

Европейските депутати смятат, че Европейският парламент (ЕП) трябва да има водеща роля по отношение на публичността и прозрачността в Европейския съюз (ЕС). Поради това той трябва да стартира „извънреден план за действие“ преди парламентарните избори през 2009 г., давайки повече информация за дейността на членовете на ЕП, присъствието и участието им в парламентарната работа (например колко дни всеки депутат е присъствал в ЕП и кога е гласувал), както и информация за техните разходи и надбавки.

Тази информация трябва да бъде достъпна на всички официални езици на ЕС, се казва в съобщение на европарламента.

В приет днес доклад от ЕП призовават европейските институции да отворят още повече достъпа до своите регистри и документи за гражданите. Те настояват Съвета да направи публичен достъпа до всички свои документи.

ЕП счита, че достъпът до информация, свързана с европейските институции, все още продължава да бъде „осеян с пречки път“ за обикновените граждани. За да се преодолее този проблем, трябва да бъде създадена специална „междуинституционална търсачка“, включваща информация от всички европейски институции, както и единен регистър/портал на ЕС за информация и документи, който да позволява на гражданите да проследят дадена процедура и да имат достъп до всички документи, свързани с нея.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още