IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландското правителство може да се обърне за помощ към МВФ

Криазата поставя големи трудности пред публичните финанси, което застрашава стабилността на страната

15:07 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландското правителство може да се обърне за помощ към МВФ

Ирландското правителство е изразило мнение, че ако не бъде постигнато споразумение за съкращаване на разходите на публичния сектор, то страната може да се обърне за помощ към Международния валутен фонд, предава FT.

Премиерът на страната Брайън Коуън, който в момента се намира на посещение в Япония, е потвърдил, че преговарящите от страна на правителството са отправили предупреждения за потенциалните последствия от евентуалните разговори за помощ с МФВ по време на дебатите със синдикалните лидери в страната през миналата седмица.

Правителството прави опит да понижи разходите в публичния сектор чрез понижаване на заплатите и съкращаване на служители. Основна причина за това е силно увеличаващият се бюджетен дефицит, който се очаква да достигне 6,5 на сто от БВП през 2009 година. Такава стойност би надхвърлила двойно заложените от Европейския съюз изисквания.

Детайлите от преговорите, които са водени през миналата седмица, започнаха да излизат в общественото пространство, след като Дан Мърфи, главен секретар на Съюза на служителите в публичния сектор, е изпратил писма до офисите на организацията. В тях е било записано предупреждение, че Ирландия трябва да потърси помощ от МВФ, ако публичните разходи не бъдат съкратени, допълва вестникът.

Ирландия се превърна в първия член на еврозоната, който официално попадна в рецесия през миналата година. Това накара финансовият министър да заяви, че не съществуват възможности за увеличение на данъците в краткосрочен план и единственият начин за подобряване на състоянието на публичните финанси са съкращенията и понижаването на заплатите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още