IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските компании съкращават със 17% позициите за новозавършили студенти

Средната заплата за висшисти обаче се очаква да се покачи с 6% спрямо миналогодишните нива

15:20 | 14.01.09 г.
Британските компании съкращават със 17% позициите за новозавършили студенти

Вакантните работни позиции за студенти, завършващи обучението си през 2009 г., са били намалени със 17% от работодателите във Великобритания, сочи проучване на агенцията за човешки ресурси High Fliers Research.

Изследването е било проведено през декември 2008 г. и в него са участвали 100 топ работодатели от страната.

Резултатите показват, че много работодатели са започнали да ограничават набирането на висшисти още преди 12 месеца. Броят на новозавършилите студенти, наети на работа през 2008 г., е бил с близо 18% по-малък от първоначално планирания от компаниите, оставяйки много от дипломиралите се миналата година висшисти без работа.

Сега половината от работодателите преразглеждат тазгодишните си цели за набиране на персонал с университетска диплома за 2009 г. Съкращенията се наблюдават в почти всички сектори, като ситуацията е най-сериозна в Лондонското сити, където позициите за инвестиционно банкиране са с 47% по-малко тази година. Единственият пазар, на който вакантните позиции за висшисти са се увеличи забележимо, е публичният сектор, където ръстът е от 51% спрямо 2007 г.

Една трета от работодателите са получили значително повече кандидатури за програми за висшисти тази година и много от тях вече са запълнили свободните позиции или прекратяват процеса по набиране на молби за работа за тазгодишните позиции.

За тези, които успеят да намерят такава работа през 2009 г., има дори по-добра новина. Стартовите годишни заплати за висшисти се очаква да се покачат тази година до средно 27 хил. паунда. Това е увеличение от близо 6% спрямо възнагражденията за новонаети висшисти през 2008 г.

Агенцията е направила и допълнително проучване сред хиляда студенти в последна година на обучение, което показва масово безпокойство сред тях по повод на кариерните им перспективи. Само 13% са уверени, че ще получат работата, която желаят, след като се дипломират, а половината от запитаните казват, че ще трябва да приемат, каквато и работа да им бъде предложена.

Половината се опасяват, че работодателите може да отменят предложенията за работа, които вече са направили, а три четвърти от участващите в проучването се страхуват, че ще загубят работата си в рамките на първата година от стажа си. Предвид икономическата криза работните позиции в сектора на инвестиционното банкиране, имотите, търговията и счетоводството са станали много по-малко търсени кариерни дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още