IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В скандалната Satyam разпродавали акции преди разкриване на измамите

Деветима служители на компанията са продали общо 267 358 акции

10:35 | 14.01.09 г.
В скандалната Satyam разпродавали акции преди разкриване на измамите

Мениджъри от индийската софтуерна компания Satyam Computer Service, която нашумя заради подправянето на счетоводни документи, са получили 1,8 млн. долара от продажбата на акции шест месеца, преди да започне разследването за измама, което предизвика рекордно понижаване на акциите на четвъртия най-голям софтуерен износител в Индия, предава Bloomberg.

Деветима служители, начело с финансовия директор В. Сривинас, са продали общо 267 358 акции след 14-ти юли, по данни на Бомбайската борса.

Миналата седмица председателят на компанията Рамалинга Ражу беше арестуван, след като призна, че компанията е преувеличила кешовите си резерви с 1 млрд. долара. Това доведе до 83% спад в акциите на Satyam и заличи 2,2, млрд. долара от капитала на инвеститорите.

„Безнаказаността, с която продават акции, е наистина шокираща“, казва Р. К. Гуота, който управлява портфейл от акции на стойност 100 млн. долара в Делхи. „Това повдига въпроса доколко ефективна е нашата регулаторна система, че да не може да засече вредата от продажбата на акции.“

Сривинас е арестуван на 11-ти януари, ден след ареста на Ражу и след като правителството уволнява борда на компанията. Петима други служители, които са продавали акции, са били посочен в писмо на Ражу като „незапознати“ с измамата.

Вчера правителството разпореди на службата за разследване на тежки измами да започнат разследване във връзка с твърдението на Ражу, присъединявайки се към полицията, органите, регулиращи капиталовите пазари, и счетоводния отдел, участващ в разследването на подправените отчети.

От института на експерт-счетоводителите в Индия вчера сформираха шестчленен екип за разследване на Satyam и нейния одитор PricewaterhouseCoopers. От PricewaterhouseCoopers казват, че са се съблюдавали счетоводните стандарти в Индия.

Днес назначеният от правителството борд ще посочи одитор, който ще се заеме с отчетите на компанията.

Въпросните акции са били продадени в 32 сделки. Сривинас е продал 92 358 акции в две сделки през септември.

Продажбите от мениджърите на компанията са се засилили две седмици, преди акционерите на компанията да откажат да подкрепят продажбата на две от дъщерните фирми на Satyam. Този план е бил последният опит да се прикрият фиктивните активи на Satyam, признава Ражу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още