IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола тръгна нагоре

След острия спад на котировките в началото на седмицата заканите на ОПЕК започват да дават резултат

09:21 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола тръгна нагоре

Петролът прекъсна низходящото движение на цената си, което доведе до силно поевтиняване в началото на седмицата. Основна причина за това станаха поредните изказвания на представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че ше бъдат взети мерки срещу потъването на котировките.

Вчера президентът на Венецуела Уго Чавес е заявил, че ОПЕК планира ново понижаване на производството, за да може „да се запаси цената на петрола“. В същото време петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими е казал, че неговата държава ще произведе по-малко от заложеното като цел на последната среща на организацията от 17 декември, съобщава Bloomberg.

На борсата в САЩ петролните контракти с доставка през февруари поскъпнаха с 0,5 на сто вчера, с което беше сложен край на продължилото 5 дни поевтиняване. То донесе заличаване на 23 на сто от цената на черното злато.

В часовете на електронна търговия котировките се повишават с 3,7 на сто и по време на азиатската търговска сесия барел петрол се търгува по 39,18 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент повиши цената си с 4,5 на сто, за да приключи сесията при 44,83 долара за барел. Към момента февруарските фючърси, срокът за търговия с които изтича утре, повишават цената си с още 0,8 на сто до 45,20 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още