IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Бернанке призова за изкупуване на лошите активи на банките

Според Бернанке, фискалните стимули няма да са достатъчни за съживяване на икономиката

16:08 | 13.01.09 г.
И Бернанке призова за изкупуване на лошите активи на банките

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви в своя реч, че фискалните стимули няма да са достатъчни за съживяване на икономиката и че е нужно правителството да изкупи или да поеме гаранции за токсичните активи на банките, съобщи Блумбърг.

"Повече капиталови инжекции и гаранции са нужни за осигуряване стабилност и нормално функциониране на кредитните пазари", каза Бернанке.

Така Бернанке се присъедини към исканията на финансовата индустрия в страната за връщане на първоначалния план за спасяване на финансовата система чрез изкупуване на лошите ипотечни активи от страна на държавата.

Председателят на ФЕД заяви още, че благоприятното отношение към финансовите институции в САЩ от страна на правителството е неизбежно, тъй като икономиката се нуждае от кредити и растеж. В същото време обаче финансовата помощ трябва да е съпроводена от повече регулации и надзор, добави той.

"Усилията за предпазване от просрочия би могло да оздрави жилищния сектор, да редуцира ипотечните загуби и да увеличи финансовата стабилност", заяви още Бернанке.

През 2008 г. ФЕД увеличи активите си с повече от 1 трлн. долара, отпускайки кредити и извършвайки покупки на ценни книжа, които останалите финансови институции считаха за прекалено рискови. По този начин институцията захранваше системата с ликвидност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още