IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар "натиска" цената на платината надолу

За цялата 2008 година платината се обезцени с 39%, което е най-големият годишен спад от 1987 година насам

14:26 | 13.01.09 г.
Автомобилният пазар "натиска" цената на платината надолу

Цената на платината отчете втори пореден дневен спад в Лондон, с което изтри голяма част от печалбите, натрупани от началото на 2009 г.

Цената на платината с незабавна доставка падна днес с 3,7 на сто до 923 долара за унция. От началото на годината цената на ценния метал беше нараснала със 6,3 на сто (без днешното понижение). За цялата 2008 година платината се обезцени с 39%, което е най-големият годишен спад от 1987 година.

Причината за спада, според анализатори, е лошото състояние на автомобилния пазар, на който търсенето и производството постоянно намаляват. Платината се използва при автомобилните катализатори.

Автомобилните производители потребяват около половината от световното производство на платина и също толкова от световното производство на паладий.

Днес вторият по големина производител на автомобили в Европа, френската PSA Peugeot Citroen, отчете спад на продажбите от 8,7% за миналата година. Освен това очакванията са общите продажби на автомобили в Китай да нараснат с най-бавния темп от 1998 година насам.

Според RBC Capital Markets, тази година цената на платината ще бъде около 1 100 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още