IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайският износ отбеляза най-големия си спад от десетилетие

Според политици това може да доведе до социални вълнения в страната

10:29 | 13.01.09 г.
Китайският износ отбеляза най-големия си спад от десетилетие

Китайският износ отбеляза най-големия спад от десетилетие насам. За декември износът е отчел спад от 2,8% спрямо същия период предходната година. За сравнение, през ноември понижението е било 2,2%, пише изданието China Daily.

Според анализаторите тези данни са поредното доказателство за сериозното забавяне на търговията, което води до закриването на редица фабрики и освобождаване на работна ръка.

Лидерите на комунистическата партия изразиха опасенията си от социални вълнения заради изострянето на икономическите проблеми. По информация на BBC китайската икономика, най-много от всяка друга страна в Азия, разчита на местното търсене на своите стоки и услуги.

Спадът във вноса е дори по-драстичен: 21,3% за декември за разлика от 17,9% за ноември.

Стойността на износа за декември е била 111,2 млрд. долара, а на вноса - 72,2 млрд. долара. С това търговският излишък е достигнал 39 млрд. долара за месеца. Това е вторият най-висок излишък някога за страната, малко под ноемврийския рекорд от 40,1 млрд. долара.

Голяма част от спада във вноса се дължи отчасти на забавянето в износа, коментират от изданието. Повече от половината от износа на Китай се състои от стоки, които просто са сглобени с компоненти, внесени от чужбина, така че със спада в износа нуждата от тези компоненти намалява.

Резкият ценови спад на стоки и енергия на световните пазари прави техния внос по-евтин за Китай и това спомага за намаляването на общия внос.

В началото на финансовата криза някои коментатори сочеха за утеха привидно неспирния износ на Китай. Поредица от данни, публикувани през последните месеци показват обаче, че Китай не е по-добре имунизирана към проблемите в световната търговия от която и да е друга голяма икономика, казват анализатори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още